Familiesamtale evt. efter skilsmisse eller svær sygdom/død i familien

Familiesamtale kan være relevant efter skilsmisse eller ved svær sygdom/død i familien. Det letter forandringsprocessen, når alle parter involveres og får mulighed for at udtrykke deres udfordringer og behov.

Når du lytter til dit barn, eller dit barn lytter til dig, opstår der forståelse og mulighed for at handle anderledes. At dele intentionen om at ændre adfærd med ens familie kan gøre forandringsprocessen lettere. Dette skaber forventninger til forandringen og forpligter dig selv.

HVAD SKER DER I EN FAMILIESAMTALE?

Formålet med familiesamtaler er at skabe en bedre kommunikation og større forståelse mellem familiemedlemmerne i en tid med forandringer. Samtalen kan omfatte hele familien eller dele af den. I indledende samtaler fokuseres ofte på børnenes trivsel.

Den første samtale er kun med de voksne i familien. Det er vigtigt, at jeg i denne samtale får en fornemmelse for at opleve jer sammen, jeres kommunikation og livsværdier. På denne måde kan jeg bedst støtte jer i familieterapien og samtidig bringe fokus på jeres håndtering af den forandrede hverdag, som jeres børn også går igennem.

INDIVIDUEL SAMTALE MED BARNET/DEN UNGE

Når jeres livssituation skaber problemer for den unge, holder jeg også individuelle samtaler med barnet (15 år +). Det kan være han/hun bliver mobbet i skolen, er ensom, er selvskadende, er trist, er i dårligt selskab eller noget helt andet.
Det er også en mulighed, at han/hun undgår jer, og i har en følelse af, at der er noget galt. Det kan være svært for forældre i denne fase at nå ind til barnet. Nogle børn kan undgå kontakt med forældrene og have svært ved at åbne op. Dette kan skyldes tillidsbrud efter skilsmisse eller sygdom. Terapeuten kan hjælpe med at genoprette tilliden og kommunikationen i familien.

SÆRLIGT VED SKILSMISSE

Som skilsmisse familie vil I voksne ofte opleve, at kommunikationen bliver mere sjælden og med flere misforståelser. Hvis ikke I taler sammen, vil jeres børn føle at der mangler sammenhæng i deres liv, hvilket kan påvirke dem negativt på lang sigt.

Forskning viser, at børns trivsel ikke så meget afhænger af den specifikke samværsordning, men mere af forældrenes evne til at tale sammen og samarbejde om forældreskabet.

Jeg kan hjælpe jer med at genopbygge tilliden og genskabe dialogen mellem jer. Min erfaring viser, at det er muligt at genoptage samtalen, selvom uenighederne har stået på i årevis.

Jeg tilbyder jer et rum, hvor I kan afklare misforståelser, lytte til hinandens ønsker for fremtidigt samarbejde og dermed skabe grundlag for et bedre forældresamarbejde. Jeg kan hjælpe jer med at forstå hinanden og finde nye måder at være sammen på, så jeres børn trives bedre og genfinder tilliden til jer.

Målet er, at både du og din tidligere partner får bedre forståelse for jeres børn og deres reaktioner samt reagerer mere hensigtsmæssigt på deres adfærd.

ETIK OG MORAL
MHT. SAMTALER MED UNGE UNDER 18 ÅR

Når jeg taler med unge alene lover jeg dem tavshedspligt, men i mange tilfælde vil et par individuelle samtaler åbne den unge så meget, at de får tillid til, at vi kan invitere forældrene ind i samtalen. Det er ofte et stort og betydningsfuldt skridt for den unge og for trivslen i familien. Det hænder dog også, at den unge ikke når til et ønske om at inddrage forældrene. Her træffer jeg i nogle meget få tilfælde alligevel beslutningen om at inddrage forældre, hvis jeg er alvorlig bekymret.

Dog altid først efter at have fortalt den unge om mine tanker, så vi sammen kan blive enige om, hvordan vi griber det an.

ERFARING FRA MIT ARBEJDE MED BØRN OG UNGE

Terapi med en neutral voksen kan ofte hjælpe børn med at håndtere problemer og finde glæde og overskud i nuet. Det er vigtigt at huske, at børn kan påvirkes negativt af familiens problemer, selvom forældrene tror, de skjuler dem.

Terapi kan hjælpe med at adressere og løse konflikter og give familien redskaber til at komme videre bedst muligt.